KSBÜ EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE 128 KESİTLİK TOMOGRAFİ CİHAZI İLE KORONER BT ANJİYOGRAFİ İŞLEMİ YAPILMAYA BAŞLANDI
05 Ekim 2021

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde;

Kalp-damar hastalıklarında herhangi bir cerrahi girişim olmadan 10 saniye gibi kısa bir sürede görüntü alınarak tedavi planlamasında yol gösterici olarak kullanılan, halk arasında ‘’10 saniyelik Anjiyo‘’ veya ‘’ kansız anjiyo ‘’ olarak bilinen, Girişimsel Radyoloji Hizmeti Koroner BT Anjiyografi işlemi yeni nesil yüksek teknoloji tomografi cihazı kullanılarak uygulanmaya başlanmıştır. Koroner BT anjiyografi yöntemi kalpten çıkan ve yine kalbi besleyen koroner damarlar ile ilgili anatomik bozuklukların görüntülenmesini sağlayan metottur. Bu metotla özel bilgisayar programları ile üç boyutlu görüntüleme elde edilmektedir. Kontrast madde kullanımı ile gerçekleştirilen koroner BT anjiyo, pek çok farklı kalp hastalığına ait tedavi şeklinin ve ameliyat öncesinde planlama yapılmasında yol gösterici bir role sahiptir. Görüntüleme işlemi yaklaşık 10 saniye kadar sürer, ağrısızdır ve hastanede yatış gerektirmez. Sanal anjiyo, kalp krizinin önlenmesinde önemli bir paya sahiptir. Farklı bir deyişle BT Anjiyografi sayesinde tanı, erken dönemde hızlı bir şekilde koyulabilir. Ayrıca sessiz seyreden koroner arter hastalıklarının erken dönemde tanı almasına ve tedavi edilmesine imkân sağlar.

Koroner BT Anjiyografi; yüksek görüntü kalitesi, çekim süresinin hızlı olması, herhangi bir cerrahi girişime gerek duyulmaması, işlem sırasında ve sonrasında ağrı olmaması, koroner damarların anatomisi ve darlık seviyesi hakkında detaylı bilgi sunması ile avantajlı bir yöntem olarak büyük bir öneme sahiptir.

Hızlı bir görüntüleme yöntemi olan koroner BT anjiyografi işlemi, hastaneye yatış ve anestezi gerektirmeksizin, kişi uyanıkken, yaklaşık 10 saniye içinde yapılır. İşlem öncesinde olası riskler ve alınan önlemler hakkında kişi bilgilendirilir. Ardından damar yolu açılarak kişi tomografi cihazının sedyesine yatırılır. Çekim sırasında hastanın nefesini tutması ve hareket etmemesi gerektiğinden kısa bir solunum egzersizi yapılır. Kol ya da elde bulunan toplar damardan kişiye iyotlu kontrast madde verilir. Ardından hastaya nefesini tutması söylenir ve koroner BT anjiyografi çekimi tamamlanır. İşlemin ardından kişi ayağa kalkmadan önce rutin olarak tansiyon ölçülür ve nabız kontrolü yapılır. Bilgisayar ortamına aktarılan veriler, kardiyak görüntülemede deneyimli radyoloji bölümü hekimi tarafından değerlendirilir. Koroner BT anjiyografi çekimi son derece kısa olsa da toplam işlem süresi 10 dakika kadar sürebilir.

Vücuda verilen kontrast maddenin atılımı için kişiye fazladan 1 litre su içmesi önerilir. İşlem sonrasında kişi günlük hayatına geri dönebilir.

Elde edilen 3 boyutlu görüntülerin bilgisayara aktarılmasıyla son bulan BT Anjiyografi sayesinde hekim, hastanın koroner damarlarını farklı açılardan kapsamlı olarak değerlendirme imkânı bulmuş olur.

 

 

                   Doç. Dr. Mehmet KORKMAZ  &  Dr. Öğrt. Üyesi Furkan Ertürk URFALI

                               Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü                    

            SBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

        Radyoloji Bölümü

  • 93e5d0a2-356e-49f6-9ebc-586fd85aea93.jpg
  • 0f931020-0cb4-49a2-8508-cb943237871c.jpg
  • 541f37f8-9cf2-4a53-a364-d52f1a74e1fe.jpg