Yemek Borusuna Takılı Kalan 3 cm Boyundaki Kemik 3 Gün Sonra Çıkarıldı
21 Aralık 2018

Kusma eğilimi şikayeti ile Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Birimine başvuran 60 yaşında ki bayan hastaya; yapılan tetkikler sonucunda yabancı cisim takılma teşhisi konularak, endoskopik işlem ile tedavi edildi. Hastanede görevli Gastroenteroloji Uzmanları Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Coşgun ve Dr. Öğretim Üyesi Sami Evirgen’in birlikte yaptığı 1.5 saatlik endoskopi işlemi ile yabancı cisim çıkarıldı ve clips ile kapatıldıktan sonra, hasta 3 gün içinde sağlığına kavuştu.

Uzun yıllardır hastanede görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Çoşgun yapılan işlem hakkında şu bilgileri verdi.

“3 gün önce kemikli küçükbaş hayvan eti yeme sonrası boğazda takılma hissi gelişen 60 yaşında ki F. E. isimli bayan hastamızın ilk önce  hikayesini dinledik . Gittiği sağlık kuruluşlarında çekilen grafilerde yabancı cisim radyoopak olmadığı için görülmemiş. Hasta 3 gün bu cisim ile durmuş (bu esnada yemek borusunda sivri ucu ile delinmeye yol açmış). Hasta bize başvurduğunda görüntülerle teşhisini koyduktan sonra hemen üst gis endoskopisi yapıldı ve üst sfinkteri geçer geçmez resimde görülen kemik izlendi. Yabancı cisim forsepsi ile cisim tutularak çıkarıldığında yemek borusunu delmiş olduğu görüldü. Bu tür durumlar için kullanılan OTSC(Over To Scope Clip) ile, toplamda 1.5 saatlik bir işlemden sonra perforasyon alanı endoskopik olarak kapatıldı.”

Büyük Çaplı Bir Ameliyattan Kurtuldu.

“Hastanın yüksek riskli büyük bir operasyondan kurtulması sağlanmış oldu. Şu an sıvıları yutmasında sıkıntı yok ve çekilen baryumlu grafisinde perforasyonun tam olarak kapandığı izlendi.Çok kısa bir süre sonra tamamen sağlığına kavuşacağını düşünüyoruz”

Yemekleri Tam Çiğnemeli

“Halkımız bu konuda bilinçli olmalı ve iyice çiğnemeden ağzındaki gıdayı yutmamalı. Eğer boğazda böyle bir yutma sonrası batma hissi var ise en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını öneriyoruz.” Dedi.

Dr. Sami Evirgen ise yabancı cisim yutmalarına karşın şunları kaydetti;

“Çoğunlukla çocuk yaş grubunda görülen bir durum olmasına rağmen erişkin yaşta görüldüğünde daha ciddi morbidite ve mortaliteye sahiptir. Erişkin olgularda ağıza alınan iğnenin yanlışlıkla yutulması, iyi çiğnenmeden yutulan et içerisinde kalmış hayvan kemiği takılması gibi durumlara ilaveten psikiyatrik hasta popülasyonunda görülen ve mahkumlarda görülen yabancı cisim yutmaları sayılabilir. Yutulan cismin büyüklüğüne göre bir kısmı spontan olarak tahliye edilebilmekle birlikte keskin kenarlılar, piloru geçemeyecek derecede büyük veya uzun olanlar sindirim kanalında takılı kalabilir. Özofagusta impaksiyon; yabancı cisme ait takılma hissi ağrılı yutma ve yutma zorluğu  ile hekime başvurabilirken, midedeki takılmalarda epigastik ağrı yapabilir. Keskin kenarlı yabancı cisimler yemek borusunda takıldığında perforasyon dediğimiz yemek borusu delinmesine, fistül dediğimiz yemek borusu ile nefes borusu arasında olmaması gereken bir geçiş yolu açılmasına neden olabilir. Bu durumlarda hastada yutma esnasında yiyecek ve içecekler yemek borusundan soluk borusuna geçerek ciddi sorunlara yol açabilir.

Yabancı cisimler sindirim kanalını spontan terkedebileceği gibi, impaksiyon, obstrüksiyon, perforasyon ve fistülizasyona neden olabilirler. Hastalar genellikle çocukluk çağında olmakla birlikte daha nadiren erişkin yaşta görülmektedir. Tanı anamnez ve uygun görüntüleme yöntemleri ile konulduktan sonra çıkarma işlemi spontan pasaja bırakma, endoskopik veya açık cerrahi ile çıkarma şeklinde olabilir. Radyolojik görüntüleme yöntemlerinden düz grafi ile saptama oranı %88 civarındadır . Cam, plastik, kumaş, ahşap cisimler, balık kılçığı ve tavuk kemiği direkt grafide görülemeyebilir. Yutulan yabancı cisimlerin %80-90’ı spontan çıkabilmekte olup, %10-20 olguda endoskopik çıkarım gerekliyken yalnızca %1’den az olguda cerrahi çıkarım gerekir. Radyoopak olup, kenarı keskin olmayan küçük yabancı cisimler 4-6 günde bir çekilecek direkt grafiler ile girişimsiz takip edilebilir. 2 cm’den geniş ve 10 cm’den uzun nesneler piloru geçemeyeceği için endoskopik çıkarılma gereklidir. Ucu sivri cisimlerin çıkarımı esnasında forseps ile sivri olmayan diğer kısımdan tutulup çıkarmak veya overtube kullanmak perforasyon ihtimalini azaltabilir.” Dedi.

  • WhatsApp Image 2018-12-14 at 09.55.01.jpeg
  • IMG_3638.JPG