SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
Yaz mevsiminin başlaması ve hava sıcaklıklarının artması sonucu ishalli hastalıklarda artışlar görülebilmektedir.
Halk sağlığının korunmasında kişisel temizlik, temiz su ve gıdaların tüketimi büyük önem taşımaktadır.
Sağlıklı ve yeterli su temin edilmeli, günlük hayatımızda ellerimiz yeterli sıklıkta bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
Özellikle yaz aylarında vatandaşlarımızın sokak çeşmeleri, dağ suları ve piknik alanlarındaki kontrolsüz çeşmeleri kullanması, çabuk bozulabilen gıdaların tüketilmesi ve şenlik, fuar, panayır ve konser gibi etkinliklerde açıkta satılan gıdalar ishal vakalarında artışa neden olabilmektedir.
Yaz mevsiminde; klorlu ya da ambalajlı güvenli sular tüketilmeli, sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Klorlanmayan sokak, dağ ve piknik alanlarındaki çeşmelerden su tüketilmemelidir.
Sebze ve meyveler temiz suda yıkayıp, soyduktan sonra tüketilmelidir. Açıkta beklemiş yemekler tüketilmemeli; taze, iyi pişirilmiş, sıcak yemekler tercih edilmelidir.
SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
• Eller bol su ve sabunla sık sık yıkanmalı, kişisel hijyene önem verilmelidir.
• Sağlıklı ve yeterli su temin edilmeli, bol su içilmelidir.
• Kaynağı bilinmeyen çeşmeler kullanılmamalıdır.
• Sebze ve meyvalar bol ve temiz su ile yıkanmalıdır.
• Yiyecekler iyi pişirilmeli, güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır.
• Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, sıcak ve nemli havalar dikkate alınarak gün içerisinde uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
• Bebeklerin anne sütü almasına önem verilmelidir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetleriniz olması durumunda Aile Hekiminize ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.