22 Eylül Dünya Kronik Myeloid Lösemi (KML)Farkındalık Günü
25 Eylül 2019

22 Eylül Dünya Kronik Myeloid Lösemi Farkındalık Günü sebebiyle toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji uzmanlarımız Dr. Öğretim Üyesi Can Özlü, Dr. Öğretim Üyesi Aysun Gönderen ve Uzm. Dr. Dilek Keskin tarafından hastanede bilinçlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Hematoloji hekimlerinin önemli bilgiler verdiği toplantıda;

Dünya Kronik Myeloid Lösemi Farkındalık Günü; Her yıl 22 Eylül’de, Kronik Myeloid Lösemi (KML) tanılı hastalar için sağlık kurumlarının liderliğini yaptığı Dünya KML Farkındalık Günü düzenlenmektedir. Bu tarihte kutlanmasının sebebi ;aynı tarihin kodları olan 9/22 nin yani eylül ayının 22. gününün, Kronik Miyeloid Löseminin (KML) nedeni olan 9 ve 22 numaralı kromozomlarıdaki genetik değişimi temsil etmesindendir. 2011'den bu yana, dünya çapında KML'nin bilinirliğini ve işbirliğini artırmak amacıyla 22 Eylül'de (9/22) "Dünya KML Günü" nü kutlamak için bir araya gelinerek, küresel ve yerel KML bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmektedir.

Kronik Miyeloid Lösemi Nedir?

Kronik Miyeloid Lösemi (KML), kök hücrelerde kanseröz bir dönüşüm meydana geldiğinde ortaya çıkan klonal bir kan ve kemik iliği hastalığıdır. Kök hücreler, kemik iliği içerisindeki tohumlar gibidirler ve üç ana kan hücresi olan beyaz kan hücresi, kırmızı kan hücresi ve trombositten birine dönüşürler. KML’li kök hücreler anormaldirler ve esas olarak, kan akışına karışan ve vücudun her tarafına yayılan beyaz kan hücrelerinin aşırı üretilmesine neden olurlar. KML tedavi edilmediğinde, 2-3 yıl içerisinde ölümcül bir hastalığa dönüşür. Çoğu KML’li hücrede, 22 numaralı kromozomun bir bölümünün 9 numaralı kromozomun bir bölümü ile yer değiştirdiği ve 1960 yılında keşfedilen ve Philadelphia kromozomu diye adlandırılan bir oluşuma yol açtığı karşılıklı bir translokasyon durumu söz konusudur. Bu genlerin bu şekilde birleşmeleri, tirozin kinaz aktivitesi yüksek ve KML’ye neden olduğu düşünülen anormal bir proteinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu mekanizmaların anlaşılması, kanserde kişiselleştirilmiş tıp alanında en önemli atılımlardan biri olarak kabul edilen, genetik hedefli bir kanser ilacının geliştirilmesinin önünü açmıştır.

Tedavisinde Ne Noktadayız?

Günümüzde ilaç teknolojilerinin gelişerek yeni molekülleri keşfetmeleri sonrasında KML tedavisinde çığır açan ağızdan alınan hedefe yönelik akıllı ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilaçlar sayesinde hastalıkta neredeyse yok edilebilecek seviyeye gelinmiştir. Bu nedenle lökosit yüksekliği ve/veya dalakta büyüme tespit edilen hastaların hematoloji polikliniğine yönlendirilmesi önemlidir. Hastaların büyük kısmı bu şekilde tanı almaktadır. Farkındalığın artması ile tanı daha erken konulacak ve tedaviye daha erken başlanacaktır.

Kütahya SBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu hastalar için neler yapılmaktadır? Tüm hastalıkların bakımında multidisipliner çalışma çok önemlidir. Biyokimya, patoloji, genetik, hemşirelik ve hematoloji hizmetleri ile ortak çalışma noktasındaki KML hastaları için hastanemizde gerekli şartlar sağlanmıştır. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi KML li hastaların bakım tedavi ve takipleri açısından oldukça iyi bir noktadayız. Sitogenetik ve moleküler testler hastanemizde eksiksiz olarak yapılmaktadır ve bu hastalar için gerekli tedaviler yapılmaktadır.

  • WhatsApp Image 2019-09-23 at 12.45.42.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-23 at 12.45.43 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-23 at 12.55.23.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-23 at 12.55.39.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-24 at 10.27.30.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-24 at 10.27.32.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-24 at 10.27.32 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-23 at 12.45.40.jpeg