15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü
31 Ocak 2024

Lenf Kanseri’nin (Lenfoma) en önemli belirtisi deri altında oluşan genellikle ağrısız nodüllerdir. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Can Özlü, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

📌Lenfomalar, lenf sisteminde kanser hücrelerin oluştuğu bir hastalıktır. Lenfatik sistem, lenf bezleri, dalak, timus bezi ve kemik iliğini içerir. Lenfoma, tüm bu bölgeleri ve vücuttaki diğer organları etkileyebilir. Lenf dokusu ayrıca sindirim sistemi, bronş ve deri gibi vücudun diğer kısımlarında da bulunur. Bu nedenle tanısında biyopsi ve doku tanısı şarttır.

📌Lenfoma belirtileri ve semptomları temel olarak; boynunuzdaki, koltuk altınızdaki veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi, kalıcı yorgunluk, ateş, gece terlemeleri, nefes darlığı, açıklanamayan kilo kaybı, kaşınan cilttir.

📌Lenfoma riskini artırabilecek faktörlerde yaş, cinsiyet, ırksal yatkınlıklar, geçirilmiş bazı enfeksiyonlar, aile öyküsü bulunmaktadır. Bazı lenfoma türleri genç erişkinlerde daha sık görülürken, diğerleri en sık 55 yaşın üzerindeki kişilerde teşhis edilmektedir. Erkeklerin lenfoma geliştirme olasılığı kadınlara göre biraz daha fazladır. Lenfoma, bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişilerde veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerde daha sık görülür. HIV, HHV-8, Epstein-Barr virüsü ve Helicobacter pylori enfeksiyonu dahil olmak üzere bazı enfeksiyonlar artmış lenfoma riski ile ilişkilidir. Sjögren Sendromu, Çölyak Hastalığı, SLE  hastalıklarının seyrinde de lenfoma sıklığı artmaktadır.

📌Lenfoma tedavisi kemoterapi, immünoterapi ilaçları, radyasyon tedavisi, kemik iliği nakli veya bunların bazı kombinasyonlarını içerebilir.
Lenfoma Günü.jpg