Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran iki hastada, yapılan tetkikler sonrasında rahimlerinde Myomlar tespit edildi. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İsmail Bıyık tarafından kapalı yöntemle (laparoskopik) yapılan ameliyat ile çıkarılan myomlardan sonra hastalar çocuk sahibi oldular.
Sınırlı merkezlerde uygulanabilen bir cerrahi işlem olduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Bıyık şunları söyledi.
“Bu ameliyatta kapalı yöntemi uygulayacak uzman doktorun ileri endoskopik cerrahi ameliyatlarında deneyiminin olması büyük önem taşır. 2022 yılı haziran ayında 8 haftalık gebe iken düşük yaşayan hastamızın rahminden, 2022 yılı ağustos ayında laparoskopik (kapalı yöntemle) 3 adet myom çıkarılmıştı. Myomların en büyüğü 6 cm boyutunda olup 2 tanesi rahim iç tabasına baskı yapması nedeniyle yoğun kanamalara ve çocuk sahibi olmaya engel oluyordu. Ameliyattan yaklaşık 1 yıl sonra kendiliğinden gebe kalan hastamız hastanemizde 23.02.2024 tarihinde sezaryen ile 3480 g sağlıklı bir kız bebek doğurdu. Sağlık durumu iyi olan anne ve bebek evine gönderildi.
Daha önce benzer ameliyatlarımız olmuştu. Şubat 2022 de il dışından gelen başka bir hastamıza gebe kalamaması nedeniyle laparoskopikmyomektomi (kapalı yöntemle myom çıkarılması) yapılmış, 8 cm myom çıkarılmıştı. Hastamız 1 yıl sonra kendiliğinden gebe kalmış 2023 yılı kasım ayında sağlıklı bir erkek bebek sahibi olmuştu.
Myom (rahim kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörler) üreme çağındaki kadınların yaklaşık üçte birine yakınında görülmektedir. Çoğu zaman bir soruna neden olmazken; infertilite, yoğun adet kanaması, ağrı, bası şikayetleri gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Özellikle rahim iç tabası ile ilişkili myomlar gebe kalmaya engel olabilmektedir. Myomlar hastanın durumu, myomun yerleşim yerine ve cerrahi ekibin tecrübesine göre değişmekle birlikte karından açık yolla, kapalı yöntemle, histeroskopik olarak ya da vajinal yolla çıkarılabilmektedir. Hastanemizde bahsi geçen tüm yöntemler uygulanabilmektedir. Laparoskopikmyomektomi (çok sayıda myom çıkarılması dahil) hastanemizde rutin olarak uygulanmaktadır. Laparoskopi daha az ağrı, hızlı iyileşme, daha az kanama, karın içinde daha az yapışıklık ve daha yüksek oranda gebe kalma oranlarına sahiptir. Cerrahi kararı ve hangi yöntemin uygulanacağına hekimin değerlendirmesi ve hasta bilgilendirilmesi sonrası karar verilmektedir. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hastalarımıza modern yöntemleri sunmaya devam etmekteyiz."