Hastanemizde Tıbbi Genetik Polikliniği Açıldı
16 Ekim 2019

Tekrarlayan düşükler, erken yaşta kalp krizi, felç ve diğer pek çok genetik olan hastalığın tespiti ve tedavi sürecini belirlemede önemli katkı sağlayacak olan tıbbı genetik polikliniği Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete girdi.

Tıbbı Genetik polikliniği hakkında bilgiler veren ve bu poliklinik sayesinde insanların bir çok hastalığın erken tespiti ve tedavi yöntemlerinde etkili sonuçlar sağlayacağını ifade eden Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Mine Urfalı şöyle konuştu;

“Eskişehir ve Bursa’dan sonra Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Tıbbı genetik polikliniğimiz hizmete açıldı. Tıbbı genetik polikliniğine infertilite, tekrarlayan düşükleri olan aileler, ailevi kanser sendromları, genç yaş kanser hastaları, gelişme geriliği olan çocuklar, mental problemi olan çocuklar ve ailesinde genetik hastalık olan kişiler başvurabilir. Tıbbı Genetik polikliniğini diğer polikliniklerden ayıran en önemli özelliği aileye genetik hastalıkları konusunda risk bilgilendirilmesi ve aile bireyleri için risklerin saptanması ile genetik hastalık oluşmasının belirlenmesidir. Son 5 yılda özellikle genetik hakkında bilgi birikimiz olağanüstü bir ivme kazandı. Eskiden tanısı konulamayan çoğu nadir hastalık olarak tanımlanan genetik tabanlı olduğu düşünülen ancak hastalık nedeni saptanamayan birçok hastalık için bugün genetik tanı koyulabilmektedir. Özellikle ailevi kanser sendromlarında riskli bireylerde mutasyon saptandıktan sonra bu hastalara yönelik koruyucu cerrahi veya koruyu önlemlerin alınması sağlanabilmektedir. Tekrarlayan düşükler ve başarısız tüp bebek tedavileri olan hastalarda genetik testler sonucunda bu kişilere özel tüp bebek tedavileri tanımlanabilmektedir.”

Sonuçlar bir, bir buçuk ayda çıkıyor

“Genç yaşta kalp krizi, felç geçiren hastaların yine genetik pıhtılaşmaya yatkınlık açısından polikliniğimize başvurmaları ve etyolojinin saptanabilmesi açısından önemlidir. Kendinde yada ailesinde genç yaşta kalp krizi, felç gibi kalp damar hastalıklarına yatkınlık olan hastaların polikliniğimize başvurup pıhtılaşmaya yatkınlık açısından testleri yapılabilir ve bu da kişilerin erken teşhis açısından önemlerin alınmasını sağlayabiliriz. Hastalarımız polikliniğimize başvurduktan sonra hastanın genetik değerlendirilmesi aile öyküsü alınıp ardından genetik çalışmalar için anlaşmalı olduğumuz laboratuvara kan örnekleri, numuneler gönderilmektedir. Sonuçlar bir veya bir buçuk ay sonunda çıktıktan sonra tekrar tarafımızca değerlendirilmektedir. Kişiye özel ilaç tedavileri, ilaç dozlarının ayarlanması konusunda da genetik testler yapılmaktadır. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbı genetik polikliniğinde tüm genetik hastalıklarda tanı ve tedavide yardımcı olunmaktadır. Hastalarımızın çevre illere gitmesine  gerek kalmayacaktır.” dedi.