29 Eylül Dünya Kalp Günü
29 Eylül 2019

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Taner Şen; 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bu yıl “Kalbinizi Ödüllendirin” teması çerçevesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Şen; “Ülkemizde tüm ölümlerin %40’ı kardiyovasküler hastalıklara bağlı olmaktadır.  Kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 17.3 milyon kişi hayatını kaybediyor. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler, en önemli önlenebilir ölüm sebeplerin başında gelmektedir. Kalp damar hastalıklarından korunmak için risk faktörlerinin önemsenip en aza indirilmesi gerekir. Kolesterol yüksekliği, sigara, hipertansiyon, diyabet obezite, kötü beslenme ve  fiziksel hareketsizlik gibi kısmı veya tamamen düzeltilebilir risk faktörlerinin ilk kalp krizi geçirme riskinin %90’ından sorumlu olduğu saptanmıştır. Sevdiklerimizle daha çok ve keyifli yıllar geçirebilmek için kalp damar sağlığımıza dikkat etmek zorundayız. Bunu sağlamak için yapmamız gerekenler çokta zor değil aslında. Yapacağımız ilk şey yaşam tarzımızı değiştirmek olmalı.

1.Hayatımıza hareketi sokun. Haftada 5 gün en az  30-45 dk süreyle tempolu yürüyüşler yapın. Günde  10 bin adım atmaya çalışın.

2.Sağlıklı besinler tüketin. Şeker, tuz, doymuş yağ yada trans yağ içeren işlenmiş gıdalardan kaçının. Doymuş yağların az olduğu, sebze, meyve, balık, zeytinyağının tercih edildiği Akdeniz tarzı beslenin.

3. Sigara içiyorsak kesinlikle bırakalım ve sigara içilen ortamlardan uzak duralım.

4. Kan basıncı, kolesterol, kan şekeri düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kitle indeksinizi ölçtürün.

5. Eğer hipertansiyon, diyabet veya kolesterol nedeniyle ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı  düzenli kullanıp hekiminizin önerdiği aralıklarla muhakkak kontrollerinizi yaptırın.

6. Kulaktan dolma bilgilere değil hekiminizin size önerdiği bilimsel verilere dayanan önerilerine uyun.

Sağlıklı ve uzun yaşamak  elimizde bunun için bir an önce harekete geçelim.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü olarak kendim ve  hekim arkadaşlarım adına hepinizin Dünya Kalp Gününüzü kutlar, sağlıklı kalpler dilerim.” Dedi.

#KalbiniziÖdüllendirin
  • IMG_4528.JPG